4. 12. 2014

Rebecca James - Cena nevinnosti

Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla :)

Rebecca James je americká autorka, a napsala už i Beautiful Malice (Krásné zlo). Tato kniha je v pořadí její druhou vydanou knihou, ale já od ní předtím nic nečetla.

Na knížku jsem náhodou narazila v knihovně, protože si teď poněkud vytřibuju svůj knížní vkus - kde ty časy jsou, když jsem louskala lásko-erotické romány... převážně od Lenky Lanczové. (Oh my dárling - tu teď nemůžu vystát). Příběh mě zaujal tím, že vypráví o dívce s traumatickou minulostí, která trpí agorafobií - strachem z vycházení ven.


Tim, hlavní hrdina příběhu, se odstěhuje od své ex do krásného, nádherného velkolepého domu, který obývá jediná obvytelka, Anna. Anna, která se bojí vycházet ven, která nenosí nic jiného než plandavé hadry a Tima by nikdy ani nenapadlo, že se do ní může zamilovat.

Souhlasí s nastěhováním, protože ho okouzlí nádherný pokoj, ve kterém má žít, a to za nepatrnou cenu, jen s tím, že občas Anně zařídí nějaké nákupy nebo tak něco.

Ale pak se v domě začnou dít věci... Někdo jim rozbije kuchyň, načmáře v předsíni nápis: TADY ŽIJE SMRT, a pozoruje Tima ve spaní...
Je toho schopná Anna? Dělá to ve chvíli, kdy si vezme valium (proti agorafobii) a zapije to vodkou? Nebo whisky?
A proč se náhle chce Lilla, Timova ex, přistěhovat do Annina domu?
A proč se Marcus s Fionou, Annini přátelé, chovají tak... divně?
A kdo je Benjamín, pro kterého Anna tak strašně truchlí? Pro kterého v noci pláče a křičí jako šílená?
A vůbec, co způsobilo, že se Anna bojí vycházet z domu, a připadá si zbytečná a méněcenná?

Není to Fairview, nejnádhernější dům v ulici, v němž žijí démoni... to v srdci někoho jiného...

Popsala bych to jako jakýsi mix psychologického románu (otázka traumat, nešťastného dětství, narušených psychik a touhy po pomstě), horroru/thrilleru (straší ve Fairview, nebo někomu ve věži? :-) ) a romantiky... světe div se, mezi Annou a Timem se rodí nějaké křehoučké pouto, které (snad) přeroste v něco silnějšího, pokud to nástrahy okolního světa nezadupou do země...

PERFEKTNÍ KNIHA, vřele doporučuju.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)