5. 12. 2014

NŠO-ČI: Krásný den

NTSCHO-TSCHI: KRÁSNÝ DEN
(INSPIROVÁNO KNIHOU KARLA MAYE - WINNETOU)


Podle knihy Karla Maye měl Vinnetou (druhá hlavní postava knihy), apačský náčelník, jedinou sestru, Nscho-tschi - v řeči kmene Apačů to znamenalo Krásný den. Vinnetouova sestra milovala lovce Old-Shatterhanda (hlavní postavu knihy) a chtěla opustit svůj kmen, a na Dešťové hoře - Nuget-silu se svým otcem a bratrem vyzvednout zlato Apačů, aby se mohla vzdělávat a vyhověla tak náročným požadavkům Old-Shatterhanda (aby uměla to, co umějí bílé squaw - ženy ve světě Old Shatterhanda). Ten ji miloval jako sestru - a ona doufala, že získá víc. Než si však stačila splnit svůj sen a začít se vzdělávat u bělochů, byla zabita. Obrovská ztráta a bolest pro Vinnetoua i Old-Shatterhanda.

Její osud mě fascinoval, její život a názory též. Ve filmu byla jiná než v knize (možná mám raději Nscho-tschi z filmu, ale to je fuk). Strašně bych si přála, aby byla zůstala s Old-Shatterhandem... A ten, ač jí nikdy nedal, co chtěla, vyryl si její památku do srdce. (Troufám si tvrdit.) Nikdy na ni nezapomněl, ani na jejího bratra. :')

Ve svém mládí (10-13 let) mě Mayovky fascinovaly, hltala jsem je - a můžu je i dnes... Při skládání básničky mi hrála Ribanna-Apanatschi-Nscho-tschi Tribute, instrumentální hudba z filmů... A nemohla jsem nevzpomenout na Toma? (Nejsem si jistá, jestli se tak jmenoval. Na toho mladíka z Old-Firehanda, jemuž krátce srdce Nscho-tchi také patřilo - ale JENOM ve filmu ;-)).

V horách se tvá krása ukrývá,
v hvězdách, co Manitou ti složil do klína.
V legendách žiješ pořád dál,
přízrak, co v prérii se zatoulal.

Měla jsi apačské zlato i srdce lovce,
sladkým snem jsi byla, co skončil příliš hořce.
Nejkrásnější květina, co umrzla,
na Dešťové hoře* na nebe ses dostala.

Old-Shatterhand a Vinnetou nemají víc Krásný den,
po nejkrásnější dceři Apačů zbyla pověst jen.
V legendách kráčíš pouští i prérií,
pověsti o tvé kráse věky přežijí.

Mělas apačské zlato i srdce dobrodruha,
kamennou pěst prý měla jeho ruka.

Spi sladce, Vinnetouova sestro.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)