24. 11. 2014

Nicolas Sparks - Talisman

Název: Talisman (The Lucky One)
Autor: Nicolas Sparks (USA)
Žánr: Romantický, zaměřuje se na rodinné problémy

Logan Thibault sloužil u mariňáků a tam našel obrázek krásné blondýnky. Jeho přítel Viktor věří, že obrázek (fotka) je Loganovým talismanem a jen díky němu oba přežili válku. Věří, že Loganovi nosí štěstí a přemlouvá ho, aby se vydal dívku E. hledat.
Loganovi se nechce, ale nakonec ho okolnosti donutí, aby šel. Dívku nakonec najde a začne pracovat v útulku pro psy, aby jí pomohl. Získá si přátelství jejího syna Bena, babičky Nany a nakonec i dívky samotné. Toto přátelství velmi brzy přeroste v lásku. Jak už to tak ale bývá, nic není ideální. Na Logana má totiž spadeno dívčin (jmenuje se Beth) bývalý manžel Keith, který nechce, aby Logan byl s jeho bývalou ženou a navíc má s Loganem takový malinký nevyřízený účet, který mu leží hluboko v žaludku.
Logan Beth neřekl o fotce, protože nevěděl, jak by jí to měl říct. (Tu fotku Beth dala svému bratru, který byl rovněž mariňák). To, že Logan ale mlčí, ohrožuje jeho vztah Beth... a nakonec to ohrozí i život téměř všech zúčastněných - Beth, Keitha, Logana i malého Bena...
... kdo přežije a kdo zahyne?
Dostane Bena do péče jeho povedený otec Keith? (Který ho chce jen proto, aby měl v hrsti Beth?)
Zahyne Beth nebo Logan a jejich láska tak skončí?


Prozradím - skončí to dobře. Ale jak už to u Sparkse bývá, neobejde se to bez ztrát a konec je takový... sladký se stopami hořkosti.

Moje hodnocení: 7,5/10
Kniha byla napsaná dobře, dobře se četla, ale nepatřila úplně mezi ty nejlepší knihy, co jsem kdy četla. Pro mě dobrá kniha, ale znám lepší. (Jako třeba Poslední píseň, nebo Bezpečný přístav - ty se mi líbily víc.)
Byla ale napínavá - hlavně konec, a autor úplně přesně vystihl Keithův charakter větou: "Je jako dítě. To že už si nehraje se starými hračkami, neznamená, že dovolí, aby si s nimi hrál někdo druhý."
Popravdě jsem právě s Keithovým charakterem zápasila asi nejvíc.
Byl to dobrý chlap nebo hajzl? Upřímně, častěji jsem si říkala: "To je ale hajzl! Logane, zmlať ho, zmaluj mu tu... drž... O:-)...
Nakonec jsem došla k závěru, že Keith byl černobílý. Měl své stinné stránky, své světlé stránky.
Spíš se nechával poddat těmi slabšími, byl pohodlný a staral se v podstatě jen o sebe.
Konec ale ukázal, že v jádru mu zbylo něco dobrého...
... že nebyl zkažený skrz na skrz - a spousta lidí to tak má. Bojují se svými dobrými i špatnými stránkami a nelze je rozdělit na ty dobré a ty špatné.


Český trailer
(Film byl ale přirozeně... upraven.)
A ko nemáte rádi Efrona (Zaca Efrona), ani na to nekoukejte- i když už to není to ucho z HSM.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)