24. 11. 2014

Agatha Christie - Nemesis


Agatha Christie je anglická světoznámá autorka, proslavená svými detektivními příběhy. V tomto - Nemesis - vystupuje jedna z jejích slavných postav, kterou stvořila - slečna Jane Marplová.


Slečna Marplová je svým již zesnulým známým požádána, aby vyšetřila nějaký zločin. Neví o co jde - ale láká ji odměna - dvacet tisíc liber. A tak řekne, že to tedy přijímá. Snaží se přijít na to, co by asi mohlo být tím zločinem - ale nepřichází na to. Pan Rafiel, ten, který ji požádal, aby blíže nespecifikovaný zločin vyšetřila, jí ještě za života zaplatil cestu po krásných zahradách a stavbách v Anglii. Slečna Marplová pozoruje cestující, a pořád neví, o jaký případ se vlastně jedná. V jednom městečku, kde se zájezd zastavuje, se seznamuje se třemi sestrami, Klotyldou, Antheou a Laviníí - ty se staraly o jednu dívku, o které jí vyprávěla i slečna Templová, která dříve pracovala jako ředitelka dívčí školy. Tato dívka byla brutálně zavražděna a jako vraha tehdy určili Michaela Rafiela, syna pana Rafiela, který poslal slečnu Marplovou vyšetřit tento případ.


Během dne, kdy slečna Marplová bydlí u tří sester se stane neštěstí - slečnu Templovou srazí balvan padající ze svahu dolů - a ona později umírá. Byla to neštastná náhoda nebo slečna Templová věděla příliš mnoho?

MOJE HODNOCENÍ: Byla jsem velmi příjemně překvapená. Měla jsem spoustu teorií, a jedna z nich se ukázala jako správná. Vodítka jsem samozřejmě rozpoznala, jen občas jsem si je vykládala jinak ;-)
Za mě vysoce ohodnoceno, obzvlášť máte-li rádi detektivky.

Čti víc - pokud chceš vědět - jak to dopadlo (a nechceš knihu číst)

Slečna Templová totiž věděla, že se Verity Huntová (ta zavražděná dívka) chtěla za Michaela Rafiela provdat, byli zasnoubení. A nevěřila tomu, že by Michael Verity zabil. Nebyl to žádný svatoušek, to ne, sváděl krásné ženy - ale nebyl násilník - a dívku, kterou tolik miloval, by nezohavil, jak bylo vypovězeno.

Slečna Marplová se provrtává dál a dál až k jádru věci a zjištuje, že tělo, pokládané za tělo Verity Huntové nebylo Verity, ale Nory Broadové - takové malé koketky - o níž se mělo za to, že zmizela - je mrtvá - ale její tělo nikdy nenašli.

Vrahem Verity byla Klotilda Bradbury-Scottová, protože se dozvěděla, že se Verity chce vdát za Michaela a odejít od ní a její sestry Anthey (Lavinie s nimi tehdy nežila). Klotilda se s Verity nechtěla rozloučit a tak jí nasypala něco do pití a pohřbila ji u nich na zahradě - kde pak začal růst plevel, rostlina, která pokryla skleník - i místo věčného odpočinku Verity. Anthea, Klotildina sestra tušila, co její sestra provedla a bála se jí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)