28. 11. 2014

Nicolas Sparks - Poslední píseň

Sedmnáctiletá Ronnie přijíždí se svým desetiletým bratrem Jonahem ke svému otci. Je naprosto otrávená, protože u svého táty musí bydlet skoro celé léto. Její rodiče se rozvedli a Ronnie to dává otci za vinu. Zpočátku s ním vůbec nemluví, a když mluví, tak jen křičí nebo nadává a osočuje. Její otec všechno trpělivé snáší, nikdy ji nekárá, nevyčítá jí, že je na něj hnusná, nezlobí se.
Ronnie se chytá špatné party, dívky Blaze, jejíž pravé jméno je Galadriel, jejího násilnického kluka Marcuse, a jeho dvou přátel. Marcus by rád Ronnie do postele, ale ta o něj nemá zájem, je s nimi, protože považuje Blaze za svou kamarádku. Seznamuje se taky s Willem, ale toho považuje za povaleče, floutka a frajera.
Blaze ovšem neujde, že Marcus na Ronnie pokukuje, a když Marcus všechno překroutí, jako by ho sváděla Ronnie, Blaze strčí dívce do tašky cédéčka v obchodě, kde si s ní Ronnie chce promluvit. Ronnie zatknou za krádež a čelí žalobě.
Mezitím se usmiřuje s otcem, který na ni nekřičí a nevyčítá jí všechno, jako by to udělala její matka. Zároveň se u jejich domu objeví želví hnízdo a Ronnie se opět setkává s Willem, který hnízdo přijel označit, aby se tam později mohla dát klec, co by je ochránila.

Postupně se Ronnie s Willem sbližují a začnou spolu chodit. Musí však překonat překážky v podobě Willovy shrzené ex, Willovy matky, Marcuse, který ví něco, co by mohlo ublížit Willovu kamarádovi Scottovi (i když se nakonec dozvídáme, že všechno je jinak) a v neposlední řadě i toho, že Will musí na univerzitu a léto zkrátka musí skončit...

A navíc, Ronniin otec má rakovinu... Jak to všechno skončí si přečtěte :)

Dojmy, pocity, myšlenky
Páni, já nemám slov!
To byla snad jedna z nejlepších knih, co jsem vůbec četla. U některých pasáží jsem řvala jak malá, u jiných jsem se pobaveně usmívala. Stačilo mi číst si ty pasáže z pohledu Steva (Ronniina otce), toho, jak moc mu na ní záleží, dočíst se, proč se vlastně s Kim (Ronniinou matkou) rozvedli, proč odešel od rodiny, jaký měl život, jak moc mu záleží na Ronnie a Jonahovi...
Zkrátka... Až našetřím peníze, vlezu do nejbližšího knihkupectví a tu knihu si zkrátka koupím. :)

A tadyněco z k filmu The Last song (ale kniha byla o moc lepší a navíc, kdo nemáte rádi Miley Cyrus (starou neperoxidovanou Miley), ani na to nekoukejte:DD )


Žádné komentáře:

Okomentovat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)