22. 7. 2015

Alex Flinn - Netvor

Teď v neděli jsem byla v slzách. Ale nebyly to slzy smutku...
Naprosto mě uchvátila kniha Netvor.

♫ ALEXANDRE DESPLAT - MARRY ME, BELLA 
♫ALEXANDRE DESPLAT - NEW MOON
Ten pán je génius!!! (nádherná instrumentálka)... nemůžu se rozhodnout, která je dokonalejší.
Autorka: Alex Flinn (USA)
Další knihy autorky: Hvězda, Čarovná, Dýchání pod vodou
Místo děje: New York City + venkov
Čas: současnot
Vypravěč: Kyle Kingsbury
Další postavy: Lindy, Kendra, Magda, Will, Rob,...


Základní informace
Kniha je parafrází, opisem, úpravou klasického příběhu krásky a zvíře, v epilogu autorka uvádí zajímavosti o různých odlišnostech jednotlivých příběhů. (Bod pro ni, zaujalo mě to.) + uvádí, z čeho čerpala.

Kniha je rozdělená na 6 částí, každá má název, podle názvu se dá vytušit, co se tam odehrává, plus je dále rozdělená do kapitol.
Části: 
  1. Princ a čarodějnice,
  2. Zvíře,
  3. Zámek, 
  4. Vetřelec v zahradě, 
  5. Čas běží dál - podzim a zima,
  6.  A žili šťastně až do smrti

Nástin děje:
Kyle Kingsbury je mladý, hezký, úspěšný a obletovaný. A taky pěkně arogantní a nafoukaný. Náplní jeho života je bavit se, bavit se, bavit se - a to zejména na účet těch méně šťastných.
Jeho otec je atraktivní úspěšný televizní moderátor (nebo tak něco), matka od nich odešla. Kyle chodí na prestižní školu, chodí s jednou z nejžádanějších dívek v okolí a má opravdu všechno... do chvíle, než "skříží meče s Kendrou."

Kendra, narozdíl od Kylea, není ani krásná, ani oblíbená, a dovolí si prohlásit, že je NECHUTNÉ, aby volbu školního prince vyhrál Kyle pro důvody uvedené v první větě. O Kyleovi prohlásí, že je netvor (pan dokonalý se do ní totiž začne navážet kvůli vzhledu.)

Kendra ho svým způsobem děsí. Kyle z ní má strach, je v ní něco... temného a děsivého. Kyle se rozhodne pojistit se a poníží ji na školním plese... a to neměl dělat.
Kendra je totiž čarodějka, a zakleje ho tak, aby "se na zevnějšku odráželo šílenství duše" (cituji Remuse Lupina z HP3 - the Prisoner of Azkaban) - tedy - zakleje ho tak, aby se to, jaký je uvnitř, jaký je povahově, projevilo na jeho zevnějšku.
A protože Kyle Kingsbury je netvor v dokonalém těle, stane se z něj... NETVOR i navenek. (Nestvůra). Ale protože na plese udělal jeden jediný malinký dobrý skutek - daroval růži jedné holce, protože jeho přítelkyně růži nechtěla, dá mu Kendra šanci. Kyle má dva roky na to, aby se do někoho zamiloval, dotyčná osoba do něj - a polibek z pravé lásky jej může zachránit.

Moje hodnocení
Vadí mi: Mouchy. Například obálka. Obálka je krásná, ale Kyle je krásný, atraktivní modrooký blonďák. A Lindy (dívka, co má být asi na obálce) je "nepohledná" zrzka.

Ve srovnání s filmem (BEASTLY): Hunter z filmu byl model, seladon a fešák oproti tomu, co vymyslela Alex pro Kylea Kingsburyho. Seladon. Model. Nejvíc sexy muž země. Do Huntera bych se taky zamilovala. Do Adriana (kniha?) no nevím, nevím. :D Možná.
Vanesa Hudgens se Lindy moc nepodobala. Jak už jsem podotkla, Lindy byla nepohledná zrzka. (Mimo jiné měla křivé zoubky :D)
Nicméně Pettyfera trefili. A to teda kudla přesně!!!
Co se Kendry týče... ve filmu byla krásnější než měla v knize být (ve filmu byla stejná, v knize se vzhledově měnila.)


Jen neříkejte, že byste odolali. Neříkejte. ♥
Knížce jako takové bych nevytkla nic, nic. (Jen snad dvě malinkaté drobnosti překladatelům), ale jinak - byla to nádhera, nádhera. A to se mi u knížky už dlouho nestalo.

Líbilo se mi: 
Prakticky vzato, celá kniha. Líbilo se mi prokládání Kyleova vyprávění chatovací místností pana Adersona :D (Chrise Andersona - narážka na Christiana Andersena... :D Chatovali tam i GrizzlyBoy  - překlad GrizzlyKluk - měl by to být spíš Grizzlyčák - ale to je jen jedna z těch droboušenek mušenek :D) - dále Sněhurka, Růženka, Žabák i MlčícíDívka - Malá mořská víla...)
:D 
Hláška:
Jak jste se přetransformovali? ptá se pan Anderson.
Žabák: nasrl sm jednu čardjnci. (Nas.al jsem jednu čarodějnici - s blánami se mu špatně píše.)
ZvířeNYC (náš Kyle): To samý. 
:D To už jsem vyprskla smíchy.

Bylo jich tam víc, ale víc jich vypisovat asi nebudu.
Co se mi líbilo, a co bych hlavně vypíchla, byl Kyle.
Když jsem četla někde na internetu recenzi, jedna dívka tam psala, že Kyle jí připadal jako odporný arogantní zmetek...

No, on se choval nesprávně... ale... taky byl sarkastický, byl arogantní, to nepopírám, ale skrz ty řádky, jako byste četli, že si to uvědomuje, že na to není hrdý, že ví, jaký je - a je mu zatěžko to změnit.
Já si ho... zamilovala od první chvíle, co jsem začala číst.

(Příklad, citát: (začátek části ZVÍŘE):
Kendra: "Žil jsi krutý život. Ale pár hodin před proměnou jsi udělal jednu drobnou laskavost. Kvůli tomu drobečku dobroty, která v tobě zůstala, jsem připravená nabídnout ti druhou šanci. Kvůli té růži."
Pochopil jsem, co myslí. Ta růže. Růže do šatů, kterou jsem na plese daroval tý přihlouplý holce. Dal jsem jí ji jen proto, že jsem nevěděl, co s ní. A to se počítá? Byla to jediná hezká věc, co jsem kdy udělal? Jestli jo, tak je to sakra málo. 

On to ví, už tady to věděl. Věděl, že nebyl dokonalý. 
A naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí. To věděl už Augustinus Aurelius.

Teď mě tak napadá, že jsem si možná Kylea zamilovala, že ve spoustě povídek (hlavně těch osobních) jsem psala i z pohledu kluků, z pohledů kluků, co rozhodně dokonalí nebyli, ale změnit se dokázali... a nebo se prostě jen hrají na tvrdší, než jsou... A takový je (podle mě) i Kyle.

Líbily se mi scény, které tam autorka zakomponovala. Kyleův "zámek" - starý dům, kde se musel izolovat před zraky ostatních lidí, aby "image" jeho otce zůstala nedotčena... Vlastně celé to jeho vyprávění. Jak už jsem řekla, zamilovala jsem si ho.

Ta kniha mě dojala až k slzám. Nikdy na to nezapomenu.
Předčila všechna má očekávání. (Myslela jsem, že jsem ji netrefila.) Ale tuhle knihu jsem si před víc než rokem koupila sama, teprve teď jsem se k ní dostala, a stálo to za to.
Vůbec neva, že je mi devatenáct, a hlavním hrdinům bylo sedmnáct, nebo kolik. Vůbec to neva.

Rozhodně vám nezaručuju, že pro vás ta kniha bude dokonalá, pokud romantické příběhy nesnášíte. Ne.
Tahle kniha je tou nejtemnější sladkostí, co jsem kdy četla. Barvy s ní spojené mám - purpurově růžovou (nádhernou fuchsiovou sytou růžovou) a černou, temně, temně nocově černou.
Je to kniha o lásce, o překážkách, o lidském charakteru a o kráse, která je vždycky, vždycky subjektivní.
Je to kniha o růžích, o samotě, o slepotě... i o špatných vztazích s rodiči. (Zacož prý bývá Alex často kritizovaná).

Moje spokojenost s knihou: 100%

Jen si teď uvědomuju, že mě mrzela Magda. Pokud knihu dočtete až do konce, zjistíte, o co jde. Pokud ne... 

Dobře, dobře, fajn. 
NAPÍŠU SEM JEDEN JEDINÝ SPOJL, TAK PROSÍM NEČÍST!!!
 (v případě, že chcete knihu číst.)
Ve filmu byla Magda (hospodyně) opravdovou postavou z masa, krve, kostí a Kyle si vydupal, že když uspěje, tak uvidí svou rodinu, kterou musela opustit. V knížce je to Kendra. (Ač mi tam některé věci moc nesedí). V knížce je to Kendra, a já lituju toho, že Magda není skutečná, a nezůstane s Kylem a Lindy... 
Protože Kendra musí zase dál... :( Tak tohle mě mrzí.

4 komentáře:

  1. Já moc na takové knihy nejsem. Ale napsala jsi to moc hezky a určitě navnadíš hodně lidi :) Jinak strašně hezký citát !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, máš radši detektivky, thrillery a horory :D :)

      Vymazat
    2. Ale nejen to :D :D od všeho něco no...ale nejvíc asi ty tři máš pravdu. Taky někdy trochu Sparkse a pak mám ráda takové ty knihy ze života. A Dana Browna, kterého nikdy nevím kam přesně zařadit :D

      Vymazat
  2. Je fajn, že se ti kniha líbila. Taky teď více čtu a je to dobře. Zdravím na dálku.

    OdpovědětVymazat

Spamy ignoruju, reklamy a hlasování - zařizuju se podle nálady, vulgární výrazy netrpím - buďme lidi, ne dobytek. Díky :-)
Nevhodné komentáře mažu a za ty vhodné budu moc ráda :-)

"Quotidie morior - umírám kdykoliv."

"Naše dokonalost spočívá v tom, že víme, že jsme nedokonalí."(Augustinus Aurelius)